Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Ρεπορτάζ – 100 χρόνια Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή +VIDEO

Μιά εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι. Φυσικά, τα Νέα της Kefalonias.gr και το Kefalonianews.gr δεν θα μπορούσαν να λείψουν !!! Και δυστυχώς ήμασταν οι μοναδικοί !
Μιά εκδήλωση την οποία δεν τίμησαν όπως έπρεπε οι Ληξουριώτες και κυρίως οι Πολιτικοί αυτού του τόπου και νησιού, καθώς η αδιαφορία έλαμψε για ακόμη μιά φορά με την απουσία τους !!! (Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση ως συνήθως θα δηλώσουν ότι “δεν λάβαμε πρόσκληση”. Κι όμως δελτίο τύπου για την εκδήλωση είχε πρωτοδημοσιευτεί ένα μήνα πριν και από ότι γνωρίζουμε διαβάζουν καθημερινά τις ειδήσεις από τα τοπικά ΜΜΕ, Οπότε….)
Παρόντες ήταν η Βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης, κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο κ. Ηλίας Παρίσης του “ΦΙΚΟ”, καθώς και παλιοί Δημάρχοι του Ληξουρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλοσώρισμα από τον καθηγητή κ. Νίκο Λασκαρη και τον κ. Γεράσιμο Γαλανό. Σύντομοι χαιρετισμοί ακούστηκαν από τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ ο οποίος απογοητευμένος τόνισε “δεν μπορώ να εξηγήσω τι μπορεί να σημαίνει η απουσία του Ληξουρίου” “Η Βαλλιάνειος Σχολή είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας, δυστυχως για ακόμη μιά φορά η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι όπως θα έπρεπε. Οι μοναδικοί άνθρωποι, Δημάρχοι του Ληξουρίου παλιότερα, που είναι παροντες σε σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις της πόλης μας, οι κύριοι Φιλιππάτος και Θεοτοκάτος, είναι και αποψε εδώ και τους ευχαριστώ πολύ”, από την Βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης, και από τον καθηγητή κ. Διονύσιο Κατερέλο.
Τον λόγο πήραν με αναφορές του στην Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή, αρχικά η κα Πέγκυ Μοσχονά. Η κα Μοσχονά είναι φιλόλογος και τ.Διευθύντρια συλλογών και αναγνωστηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος. Κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στους ευεργέτες του νησιού μας.
Αργότερα ο μαθητής, αργότερα καθηγητής και πλέον συνταξιούχος, κ. Σπυρίδων Κουλουμπάκης μας ταξίδεψε στην ιστορία της ΒΕΣ από το 1900 έως το 2000 ! Ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν από έναν άνθρωπο που αγάπησε την Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή.
Ο κ. Κουλουμπάκης συγκίνησε και καταχειροκρότηθηκε όχι μόνο για το νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, αλλά και για την ιδέα του. “Να μπει ο τίτλος “Βαλλιάνειος” στα έγγραφα και Πτυχία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Απ’ ότι γνωρίζω τα Υπουργεία στηρίζουν τέτοιες προτάσεις και τις κάνουν δεκτές” !!!
Τέλος, η τ.αναπληρώτρια καθηγητρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Δώρα Μαρκάτου, αναφέρθηκε στην συμβολή στην ιστορία της ΒΕΣ και της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Στην αίθουσα, πάνω στο πιάνο, υπήρχε και μιά αντίκα από την εποχή της Βαλλιανείου ! Ένα ραδιόφωνο ! Ν.Λασκαρής και Δ.Κατερέλος παρέλαβαν το ραδιόφωνο, το οποίο είχε βρεθεί πεταμένο και σε άθλια κατάσταση, από τον μαθητή της ΒΕΣ κ. Μακρή. Ο κ. Μακρής το επιδιόρθωσε, αλλά όπως ανέφερε “δυστυχώς το πηνίο είχε καταστραφεί εντελώς και δεν μπόρεσα να το φτιάξω. Το ραδιόφωνο δυστυχώς δεν δουλεύει, αλλά το λούστραρα, άλλαξα και το πανί και σας το παραδίδω”.
Σήμερα οι ομιλίες συνεχίζονται, καθώς και η έκθεση ευρημάτων από την εποχή της ΒΕΣ. Απόψε το βράδυ θα ακουστούν και ομιλίες από τους μαθητές της Βαλλιανείου ! Και φυσικά εμείς θα είμαστε εκεί να τις καταγράψουμε, όπως και χτες !
Γιατί για εμάς οτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ιστορία και την παράδοση μας. Και πρέπει να καταγράφουμε τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης για να τις παραδώσουμε στην νέα γενιά και να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ρίζες και την ιστορία του τόπου μας.
Το βίντεο είναι μεγάλης διάρκειας και θα προστεθεί αργά το απόγευμα !
http://www.kefalonias.gr/2015/08/apokleistiko-reportaz-100-xronia-vallianeios-epaggelmatiki-sxoli-lixouri-kefalonia/


Δεν υπάρχουν σχόλια: