Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο Κεφαλονιάς για τους "εθελοντές" εργαζόμενους

Πληρωμή – ασφάλιση και μόνιμη σταθερή εργασία για τους εμφανιζόμενους ως «εθελοντές» εργαζόμενους σε Πλατύ Γιαλό, Μύρτο και σπήλαια του Δήμου Κεφαλονιάς. Αυτά ζήτησαν χθες φορείς που επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο για να συζητήσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν ήταν οι εξής: ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Λαϊκή Συσπείρωση, και εργαζόμενοι. Πρώτος μίλησε ο Βλαδίμηρος Τζατζάνης, ταμίας του Εργατικοιύ Κέντρου, και εργαζόμενος "εθελοντής" ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα (θα τον δείτε και θα τον ακούσετε). Κατόπιν στο θέμα αναφέρθηκε εργαζόμενη στο Δήμο Έφη Κουμαριώτη. Παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο του ΕΛΜΕ-ΚΙ και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαικής Συσπείρωσης Νίκο Γκισγκίνη. Στο μεταξύ το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης (ΕΚΚΙ) καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στα σπήλαια και τις παραλίες, η εκμετάλλευση των οποίων ανήκει στο Δήμο Κεφαλονιάς, παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για όλη τη σεζόν. Μάλιστα εμφανίζονται ως «εθελοντές» (!!!) που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη λειτουργία των εν λόγω χώρων. Διαμορφώνεται στην κυριολεξία καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, εφέτος και μετά την μαζική επέκταση τα τελευταία χρόνια της «επαγγελματικής δαπάνης», ως κύριας μορφής εργασιακής σχέσης στα σπήλαια και τις παραλίες, η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) κατέληξε στην επιλογή ιδιώτη για την πρόσληψη του προσωπικού και τη λειτουργία τους. Σπήλαια και παραλίες εμφανίζονται να λειτουργούν με «εθελοντές», μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών (ή της απευθείας ανάθεσης). Μέσα απ’ αυτούς η εταιρία «Καθαριότητα ΕΠΕ», ως ο επιλεγμένος ιδιώτης, προβαίνει στις απαραίτητες προσλήψεις τους. Έτσι, στην περίπτωση του Πλατύ Γιαλού και του Μύρτου οι εργαζόμενοι για το διάστημα από τέλος Απρίλη μέχρι 15 Αυγούστου ήταν «εθελοντές», ενώ οι εργαζόμενοι στα σπήλαια συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουν τον πραγματικό εργοδότη τους και δουλεύουν χωρίς καμιά ασφάλιση και χωρίς καμία αμοιβή. Είναι αδήλωτοι στην επιθεώρηση εργασίας και τελείως ξεκρέμαστοι.

Παρά το "στρίμωγμα" με όλη τη σημασία της λέξης του Δημάρχου, ο ίδιος επέμενε ότι δεν έχει καμία ευθύνη: Δεν είμαι εγώ ο εργοδότης, υπεύθυνος είναι ο ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: