Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

“Η ψυχή μιάς καληνύχτας” | Φίλοι γέμισαν το Bee’s Knees στο Αργοστόλι

Σάββατο απόγευμα, σε ένα γεμάτο, από κόσμο, Bee’s Knees, ο Ηλίας Τουμασάτος και οι Εκδόσεις Αιγιαλός, παρουσίασαν το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα, με τίτλο “Η ψυχή μιάς καληνύχτας”….
“Τι ψυχή έχει μια καληνύχτα;”
Η φράση ακούστηκε τόσο παράξενη στ’αυτιά του, αρκετά παράξενη, ώστε να σταματήσει τον αργό βηματισμό του και να γυρίσει, με μιά κάποια περιέργεια το κεφάλι προς τα πίσω.
Πάνω στη στροφή του προσώπου, ο άλλος είδε την όψη του σκυφτού νεαρού που τον κοιτούσε παρέξενα. Για την ακρίβεια, είδε δυο πολύ μεγάλα μάτια, που σίγουρα δεν κοιτούσαν εκείνον.
“Εσύ μεγάλε κοιτάς μιά τον ουρανό και μια το χάος”. Η ίδια φωνή βγήκε από το στόμα του άλλου. Ο νεαρός χαμογέλασε για λίγο, ανασήκωσε αμήχανα τους ώμους……… “Εσύ μεγάλε κοιτάς μια τον ουρανό και μια το χάος, και ακούνητος που είσαι… Το μάτι σου είναι στο χώμα, μα άλλο το μάτι και άλλο η ματιά. Η σβούρα είναι στην ματιά. Γυρίζει γύρω από τον εαυτό της. και την ίδια ώρα γυρίζει τους ωκεανούς και τους πλανήτες…Αμφίβια σβούρα, ένα πράγμα”…
“Τι ψυχή έχει μιά καληνύχτα;”, ακούγεται πάλι η φωνή.
Ο νεαρός με τα μεγάλα μάτια κοντοστέκεται και απαντάει “Τι ψυχή θα μπορούσε να έχει;”
“Όταν δεν έχεις κανέναν να σου την πεί, δεν έχει καμία ψυχή”…
“Γιατί λένε καληνύχτα οι άνθρωποι;”
“Για να αποχαιρετηθούν. Λοιπόν, εγώ σας χαιρέτησα. Σας είπα καληνύχτα. Έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του σαβουάρ-βιβρ”.
“Όχι… δεν είναι έτσι. Δεν χαιρετάς με την καληνύχτα. Η καληνύχτα δεν είναι αποχωρισμός. είναι παρέα.” “Όταν η μάνα σου ή ο πατέρας σου ερχόταν το βράδυ να σου πει καληνύχτα, και κοίταζε αν είσαι καλά σκεπασμένος και πάντοτε όλως τυχαίως δεν ήσουν”και πάντοτε όλως τυχαίως τραβούσε προς τα πάνω την κουβέρτα, σου χαϊδευε το κεφάλι, σου έδινε κι ένα φιλί… δεν σ’αποχωριζόταν με την καληνύχτα, αυτή. Σου έλεγε “θα είμαι μαζί σου. Μη φοβάσαι το σκοτάδι, εγώ θα είμαι εδώ για σένα”.
“Εσύ… θα ‘θέλες να το κάνεις αυτό; Να έχεις κάποιον να του λες καληνύχτα κάθε βράδυ…και να εννοείς…πέσε να κοιμηθείς…κι εγώ είμαι εδώ για σένα….”
Τελικά, φίλοι μου εσείς έχετε κάποιον να σας πει καληνύχτα; Ή μονολογείτε κάθε βράδυ και εύχεστε να ακουστεί από κάπου μιά “καληνύχτα”;.
Αυτό το βιβλίο του Ηλία Τουμασάτου, έχει πολλά μηνύματα τα οποία μπορούν να μας ξυπνήσουν… Ναι, να μας ξυπνήσουν ! Κοιμόμαστε όλοι μας, όταν απλές και ευγενικές λέξεις με τόση αξία έχουν πάψει να βγαίνουν από τα χείλη μας. “Ευχαριστώ” “Παρακαλώ” “Συγνώμη” Καλημέρα” “Καληνύχτα” “Εις το επανιδείν” “Στο καλό” “Σ’αγαπώ”…
Διαβάστε το βιβλίο! ΑΞΙΖΕΙ ! Ρουφήξτε κάθε του σελίδα. Μυρίζει συναίσθημα!

Αριστέα Χαριτάτου για το Kefalonias.gr 
  • DSC_4479
  • DSC_4484
  • DSC_4486
  • DSC_4488
  • DSC_4491
  • DSC_4493
  • DSC_4499
  • DSC_4506

Δεν υπάρχουν σχόλια: