Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Τι είναι Εθελοντισμός; Αναφερόμαστε στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ και όχι στον “ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ”

Δυστυχώς σε αυτήν την μικρή μας κοινωνία έχουμε αλλάξει τον ορισμό “εθελοντισμός”… Έχουν βρεθεί πολλοί “Εθελοντες”, αλλά υπάρχουν και εκείνοι οι λίγοι που είναι πραγματικά εθελοντές με την ψυχή και τις δυνάμεις τους. Υπάρχουν και αυτοί οι λίγοι στην μικρή μας κοινωνία που κάνουν την διαφορά, που δεν θα τους δεις να φωτογραφίζονται για τον φακό, που θα τους δεις να προσφέρουν τον χρόνο και να σηκώνουν μανίκια να βοηθούν. Σιωπηλά και χωρίς παράπονο. Αυτοί οι λίγοι έχουν ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης ότι έκαναν καλό στην ψυχή τους, γιατί ο εθελοντισμός αυτό σου προσφέρει… Βάλσαμο στην ψυχή, φουσκάλες στα χέρια, σκόνη στα ρούχα και πόνους στην μέση.
Λυπάμαι που κάθε φορά αναγκάζομαι να μιλάω για εθελοντές και για …”εθελοντές”… Δυστυχώς έχουν εμφανιστεί πολλοί από το δεύτερο είδος και ελάχιστοι από το πρώτο.
Ζούμε σε μιά κοινωνία όμως που θα “φάει” ο ένας τον άλλον για να επιζήσει, που θα βρει νέους τρόπους να εκμεταλλευτεί και να φέρει ψωμί στο τραπέζι του. Δεν τους κατηγορώ. Προσωπικά αδιάφοροι μου είναι, όμως ας βρουν άλλον ορισμό να εκφράσουν τον “εθελοντισμό” τους. Γιατί αυτοί δεν είναι εθελοντές… Είναι φορές που λέω να δαγκώσω την γλώσσα μου και να μην μιλήσω, γιατί αν και αδιάφορος ο κόσμος βλέπει ποιός είναι όντως εθελοντής και ποιός κρύβεται πίσω από πολιτικές σκοπιμότητες. Έστω και αδιάφορη η σημερινή κοινωνία δεν μπορεί να μην βλέπει και να μην καταλαβαίνει… Μα όταν σε πνίγει η αδικία, πόσο μπορείς να σιωπήσεις; “Εθελοντές” και στα καρναβάλια, “εθελοντές” επιστάτες στο Γήπεδο Αγίου Αντωνίου, “εθελοντές” στα Σπήλαια της Σάμης, “Εθελοντές” “εθελοντές” “εθελοντές” και στον Δήμο Κεφαλονιάς, “εθελοντές” παντού. Πόσο να γυρίσεις την πλάτη και να αγνοήσεις όλα αυτά;
Τι είναι εθελοντισμός τελικά; Ας δούμε τον πραγματικό ορισμό της έννοιας !
Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον. Η έννοια του εθελοντισμού  βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης  αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις  στην υπηρεσία του  πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς  να ζητάει αμοιβή. Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας.
Ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο. Όσο όμως και αν επιδιώχθηκε από όλους να ταυτιστούν οι δύο έννοιες, ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει περισσότερο, ειδικά στη σημερινή εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός.
Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για την κοινή ευημερία. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής με την ένταξη σε ένα πρόγραμμα δράσης. Ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής και ατομική πειθαρχία. Είναι ο έρωτας για τη βοήθεια και τη στήριξη της ανάγκης των άλλων. Ο Εθελοντισμός είναι ο δείκτης τού πολιτισμού μιας κοινωνίας. Μέσω του εθελοντισμού επιτυγχάνονται τα εξής:
Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και βοηθάει να διευθετηθούν  τα κοινωνικά προβλήματα στη βάση.
Eνισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες.
Eνδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή των ενηλίκων.
Aυξάνει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία.
Aποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών αυξάνοντας την απασχόληση.
Οδηγεί στη εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη-εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας από άκρως ατομικιστικής σε κοινωνία αλληλεγγύης.
Στη σημερινή εποχή, η συνεχώς αυξανόμενη τάση δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τόσο του κράτους όσο και των μηχανισμών της αγοράς, να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα ολοένα και πιο σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Έτσι οι εθελοντικές οργανώσεις ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην παραγωγή των “δημοσίων αγαθών”. Αγαθά που το Κράτος αδυνατεί να προσφέρει σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμεί να τα προσφέρει, εφόσον τα περιθώρια κέρδους δεν είναι ικανοποιητικά. Για τον λόγο αυτό οι προνοιακές και κοινωνικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. αποτελούν τα προνομιακά εκείνα πεδία στα οποία οι εθελοντικές οργανώσεις καλούνται να δραστηριοποιηθούν.
Στη χώρα μας, ο εθελοντισμός σαν θεσμός δεν είχε, μέχρι πρόσφατα ανάλογη ανάπτυξη με αυτή των άλλων χωρών της Δύσης. O εθελοντισμός έχει μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%), είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης.
Tο συμπέρασμα είναι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές. O εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.
Υποστηρίζουμε & ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής…
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: