Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Μιά εξαιρετική Εκδήλωση του ΤΗΜΟ στο Ληξούρι για την Πολιτιστική μας κληρονομιά

"Το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων προσπαθεί και ασχολείται με την διάσωση σημαντικών μουσικών οργάνων, κυρίως από την περιοχή της Κεφαλονιάς" ξεκίνησε χτες την εισαγωγή του ο Καθηγητής του ΤΗΜΟ κ. Διονύσιος Κατερέλος, καλοσωρίζοντας μας ταυτόχρονα.
Αμέσως μετά ο κ. Κατερέλος εδωσε τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό, στον Διευθυντή του Τμήματος κ. Νικ.Μπούκα " Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Επειδή έρχεται το Πάσχα και οι φοιτητές μας ίσως να μην είναι εδώ, σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε αυτήν την εκδήλωση. Θέλω να συγχάρω όλη την προσπάθεια που κατέβαλλε η φοιτητική κοινότητα και οι καθηγητές τους.", αναφέρει αρχικά.
Χαιρετισμό και μιά μικρή εισαγωγή έκανε και ο καθηγητής του Τμήματος κ. Ν.Λασκαρης, ο οποίος τόνισε ότι "για πρώτη φορά στη Ελλάδα, για πρώτη φορά το τονίζω αυτό, πραγματοποιηθηκε σε αυτό εδώ το τμήμα η πρώτη Ημερίδα για την Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2013. Για πρώτη φορά εκδήλωση για την μουσική μας και τις παραδόσεις μας. Τα παιδιά κάνουν πολύ σημαντική προσπάθεια.".
Τον λόγο αργότερα πήρε ο συνεργάτης του ΤΗΜΟ κ. Παναγής Σκλαβος, ο οποίος αναφέρθηκε στην διατήρηση και επιδιόρθωση βιολιών της  Κεφαλονιάς. Συγκεκριμμένα στα βιολιά των:
Γερασιμου Κοψαχείλη, Παναγιώτη Γκαγκάδη, Αλέξαδρου Λυκούρα (βιολί στο οποίο υπήρχε επιγραφή "bramhlla carlos 1929").
Οι προαναφερόμενοι κύριοι εμπιστεύτηκαν τα βιολιά τους στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, για να επιδιορθωθούν, καθώς τα έχουν στην κατοχή τους γενιές και γενιές.
Λίγο πριν περάσουμε στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, αυτό της συναυλίας, ο εκπρόσωπος της φοιτητικής ομάδας του ΤΗΜΟ κ. Λάζαρος Ματσουλιάδης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε και στο πόσο σημαντική εμπειρία ήταν αυτή που απέκτησαν, με την συντήρηση των μουσικών οργάνων.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε όλες τις ομιλίες καθώς και τα τραγούδια Κεφαλλήνων συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα.
Συνθέτες της Κεφαλονιάς του 19ου και του 20ου αιώνα και συγκεκριμμένα οι
Σπύρος Ζερβός, Πέτρος Σκαρλάτος, Σπύρος Σκιαδαρέσης, Γεώργιος Λαμπίρης και Διονύσιος Λαυράγκας, άφησαν μιά κληρονομιά άγνωστη στους περισσότερους Κεφαλονίτες. Μιά κληρονομιά την οποία εκτέλεσαν, με το βιολί του ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης, με την κιθάρα του ο Αριστομένης Καρβελάς και με το πιάνο ο Αλέξανδρος Λυκούρας.
Απολαύστε τους.....
Συγχαρητήρια στο ΤΕΙ και συγκεκριμμένα στο ΤΗΜΟ για την άψογη εργασία και συνεργασία που έχουν με τους καθηγητές τους και όχι μόνο και είμαστε σίγουροι ότι μελλοντικά θα μας γεμίσουν περισσότερη περηφάνια.Δεν υπάρχουν σχόλια: