Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Συγκίνηση στην εκδήλωση της Ιακωβατείου για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου +video

Βιβλία στον πάγκο, στην σκιά της Ιακωβατείου. βιβλία αγαπημένα, λογοτεχνίας, παραμύθια, ότι λαχταρά η ψυχή σου.
Βιβλία να τα ανοίγεις, να μυρίζεις τις σελίδες και να ταξιδεύεις διαβάζοντας σε άλλους κόσμους, σε ιστορίες αληθινές μα και φαντασίας…
Βιβλιοφάγοι; Ναι, πολλοί ! Η αγάπη για ένα βιβλίο δεν εξηγείται. Η ανυπομονησία που σε πιάνει να το “ρουφήξεις”, κάθε σελίδα του. Να μην το αφήσεις αν δεν το τελειώσεις…
Ότι υποχρεώσεις κι αν έχεις, άστες καημένη (ε)… Διάβασε ! Ταξίδεψε !
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου.
Τι κι αν τα βιβλία βρίσκονται στοιβαγμένα πλέον σε κούτες και περιμένουν να απλωθούν σε ένα νέο κτήριο… Έστω και προσωρινά… Μέχρι να φτιαχτεί το σπίτι τους, μέχρι να φτιαχτεί η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη.
Και τι όμορφη εκδήλωση που ήταν η χτεσινή. Βιβλία κάθε γούστου, για κάθε ηλικία, απλώθηκαν σε πάγκους, εκεί στην ύπαιθρο, στην αυλή της Ιακωβατείου.
Και τι όμορφη παρέα. Ήταν και η Ένωση Αμεα “Υπερίων” εκεί. Τραγούδησαν και τους χαρήκαμε. Μιά μικρή κοινότητα συμπολιτών μας που έχει αγκαλιαστεί από τους Ληξουριώτες και παλεύει να φτιάξει το σπίτι της. Θα τα καταφέρει. Όσο υπάρχει αγάπη, όλα γίνονται…
Η κα Μαρία Καμινάρη, συντονίστρια της εκδήλωσης, καλοσώρισε τον κόσμο. Η κα Αβλιχου αναφέρθηκε και ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. όλους τους χορηγούς και τους εθελοντές που στοίβαξαν τα χιλιάδες βιβλία σε χαρτόκουτα για να μεταφερθούν στο Μουσείο της πολης μας, προσωρινά.
Τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ. Πέτρος Πετράτος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στις προσπάθειες που γίνονται και στις πιέσεις που ασκούνται συνεχώς για την επισκευή της Βιβλιοθήκης.
Μα, αυτό που συγκίνησε, ίσως λίγο περισσότερο, ήταν η ομιλία του Ηλία Τουμασάτου. Διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Μοσχόπουλου, συγκίνησε.
Αλήθεια πως νιώθει ένα βιβλίο όταν μένει εκτεθειμένο στον καιρό, όταν μένει ξεχασμένο σε ένα ράφι, όταν χάνει το σπίτι του; Σκεφτείτε το, λιγάκι…
“Λέξεις κρυμμένες στα φατνώματα”… Ήρθε η ώρα να αποχωριστούμε το σπίτι μας, φεύγουν οι λέξεις, ανεβαίνουν και κρύβονται στις γωνιές της Βιβλιοθήκης. Μένουν οι σελίδες λευκές. Μα θα ξαναγεμίσουν, οι λέξεις θα ξαναγυρίσουν όταν τα βιβλία επιστρέψουν ξανά στο σπίτι τους, όταν επιστρέψουν στην Ιακωβάτειο.
DSC_4324
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα από τους Σπύρο Τσιβρά και Αποστόλη Μουρελάτο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, λόγω απουσίας του μαέστρου κ. Θεοτοκάτου, τα παιδιά του Υπερίων καθοδήγησε με την κιθάρα του ο Σπύρος Τσιβράς.
Η Ιακωβάτειος ετοιμάζει πολλές δράσεις, εκεί στον κήπο της, για το καλοκαίρι.
Αριστέα Χαριτάτου για το  – Lixouri.gr


DSC_4371

Δεν υπάρχουν σχόλια: